leave ur footprint oke

15 May 2011

keagungan cinta taj mahal


haaa..... helllooo2..
yuhuu rasa readers yang bijaksana ni mesti tahu kan pic di atas pic bangunan apa...
ye betol sangat la tuh..
ni TAJ MAHAL... sangat mahal oke,.. hihi..  =)
canteq kan taj mahal... semegah dan seagung cinta shah jahan kepada mumtaz mahal..
yuhuu sangat admire cinta shah jahan dan mumtaz..
yuhuu tak la arif sangat tentang cinta mereka ni tapi tahu la serba sedikit..
mesti korang tahu lagi banyak dari yuhuuu..

taj mahal yang terbina hasil dari percintaan agung shah jahan dan mumtaz mahal masih lagi tersegam indah di India sekarang ni,..
yuhuu berharap sangat berkesempatan pergi sana..
mumtaz meninggalkan cinta sejati pada tahun 1631 ketika melahirkan bayi perempuan. tapi mumtaz da tahu ada yang tak kena dengan kandungannya yang ke-14 tu.
then, mumtaz ada membisikkan beberapa perkara kepada shah jahan seperti :
-memelihara cinta abadi mereka
-berjanji untuk tak kahwin lagi
-menginginkan sebuah tempat persemadian umpama mahligai di dunia (permintaan terakhir)

selepas kematian mumtaz, shah jahan menjadi pemurung lebih kurang 2tahun dan hanya memikirkan mahligai yang diminta mumtaz..
shah jahan asyik terfikir siapakah yang berupaya mendirikan mahligai yang dimaksudkan.
akhirnya, shah jahan telah memanggil arkitek, Amanat Khan dari Shiraz,Iran..
maka terhasil la binaan bangunan termegah di empayar Moghul, Taj Mahal.. dan, part yang paling buat yuhuu nak menitis air mata ialah di mana shah jahan memutuskan memancung arkitek tersebut supaya beliau tidak mampu membina bangunan lain mirip Taj Mahal atau lebih gah dari tu,.. ada antara pekerja lain pulak dipotong tangannya atas alasan yang sama..

nampak kejam kan..??!! tapi bila kita fikir sudut lain, korang nampak tak yang shah jahan nak mahligai yang diimpi mumtaz tu exclusive... cam perempuan zaman sekarang la jugak,..nak beli pape takank sama dengan orang lain..kan,,kan,,kan,,???
soalannya,,,ada lagi ke lelaki seperti shah jahan..??!!
-tett-

lukisan shah jahan

lukisan mumtaz mahal




meqaseh meluangkan masa d sini !

4 kata2:

Cikgu Fikri said...

wah..
teringin jugak rasa nak pergi TAJ MAHAL ni..
mesti best kan? :)

yanie.yuhuu said...

@Cikgu Fikri
erm, tu la,,bestnya dpt tgk seni agung ni,..jom pegi same2 ye,..
=)

anisyafrina said...

Taj Mahal semahal namanya.. tk pasal2 arkitek die kene bunuh.. huhu..

yanie.yuhuu said...

@anisyafrina
yup..btol 2..da la arkitek 2 susah pyah ukir,bina taj mahal last2 kne bnuh lak,,..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG TERDAPAT DI ATAS ADALAH MILIK YUHUU'S KAYANGAN